Elokuvat

 

Lapsuudessani ei ollut televisiota videosta nyt puhumattakaan. Sen sijaan elokuvateatterit  järjestivät sunnuntaisin erityisiä lapsille suunnattuja näytöksiä. Varsinaisia lasten elokuvia ei riittänyt tarjolloe, joten samaan pataan laitettiin piirretyt sekä muun muassa Tarzan, Pekka ja pätkä, Ohukainen ja Paksukainen tai Jerry Lewis. Sain kotoa elokuvarahaa joka sunnuntai. Olin elokuvafani jo ennen kuin täytin kymmenen.

Tuolta ajalta on myös eräs pysyvistäå suosikeistani. Disney-yhtiöt elivät kultaista kauttaan. Walt Disney tuotti kaikkien aikojen kunnianhimoisimman piirroselokuvan, Fantasian. Elokuva sisältää kaksi tuntia klassista musiikkia, johon yhtiön lahjakkaat taiteilijat saivat kehittää haluamansa sisällön. Joskus tuloksena oli aivan uusia asioita, joskus piirtäjät seurasivat alkuperäisen musiikin ideoita. Viime mainitusta esimerkkinä alla katkelma Ponchiellin baletista tuntien tanssi. Ballerinojen roolin ovat saaneet tuhdit virtahevot. Liikkeistä bnäkyy, että piirtäjät ovat katsoneet balettinsa tarkkaan.

 

 

Varttuessani nousi kestosuosikiksi myös Stanley Kubrickin 2001 avaruusseikkailu. Monista teemoista siinä kiehtoo muun muassa ohjaajan tapa käyttää klassista musiikkia - niin uutta kuin vanhempaakin. Straussin Tonava kaunoinen tekee kahden aluksen kohtaamisesta mitä kauneimman avaruusbaletin.

 

 

 

Billy Wilderin Avanti ei ensimmäisellä katsomiskerralla erityisemmin säväyttänyt. Pidin sitä kyllä sujuvana elokuvana, joka ei kuitenkaan mielessäni ansainnut erityistä kunniapaikkaa. Ehkä olin liian nuori ensimmäisellä kerralla, vuosien myötä mielipiteeni on muuttnut täysin. Nautin elokuvan huumorista, upeista näyttelijäsuorituksista ja tyylikkäästä kuvauksesta. En tiedä montako kertaa olen nähnyt elokuvan, tuntuu että siihen ei kyllästy koskaan.

 

 

Jostain syystä neljäs suosikkielokuvani unohtuu usein keskusteluissa ja ilmestyy tähän sivullekin monta kuukautta muiden jälkeen. Pasolinin ohjaama Matteuksen evankeliumi ei herkuttele monien historiallisten draamojen tapaan komeilla lavasteilla ja joukkokohtauksilla eikä konstailemattomuudessaan ole edes helppo elokuva katsoa. Pasolini halusi välttää uskonnollisten elokuvien hollywood-kuorrutuksen ja kuvasi työnsä mustavalkoisena. Myöskään ei rakennettu suureelllisia lavasteita vaan filmi kuvattiin Calabrian yksinkertaisissa maisemissa. Ylimääräisä vuorosanoja ei laadittu, vaan teksti on suoraan Matteuksen evankeliumista. Näyttelijöistä suurin osa on amatöörejä, muun muassa Juudasta esittää roomalainen rekkakuski. Vanhana Jeesuksen äitinä tekee huikean roolityön ohjaajan oma äiti. Lopputuloksena on monien mielestä paras koskaan tehty raamattuaiheinen elokuva. Jonka ohjaaja siis oli tunnettu ateisti, kommunisti ja homo.

Tässä kohtauksessa rikas mies kysyy mitä hänen pitäisi tehdä jotta pelastuisi.

 

 

 

___________________________________________________________________________________________________________


 

 

vxbzup16Wng