Terveys

Tänä päivänä lasketaan, että ihmisellä on noin yksi mahdollisuus tuhanesta saada MS-tauti. Minun kohdallani arpa osui ja olen sairastanut MS-tautia 1980-luvulta lähtien. Tauti, joka nopeimmillaan vie pyörätuoliin kuudessa kuukaudessa, on kohdallani edennyt ilahduttavan hitaasti ja pyörätuolivaihe koitti vasta 2015. Itse asiassa olin parikymmentä vuotta sairauden löytymisen jälkeen täysillä mukana työelämässä. Lopulta jouduin jäämään eläkkeelle väsymyksen vuoksi. Kun ei jaksanut niin ei jaksanut - ms-taudin yleisin oire. Tuolloin moni työkaverini ihmetteli miksi jään eläkkeelle, tauti kun ei näkynyt ulospäin.

Tällä vuosituhannella mukaan tulivat sitten taudille tyypiliset liikievaikeudet. Kuljen kaupungilla invamopolla ja autoon piti hommata käsihallintalaitteet. Harrastuksiinkin tuli muutoksia. Sormet eivät enää osaa soitaa kitaraa. Valokuvaamisen aihepiiri on rajoittunut.

pyrtuoli2

Jotain hyvääkin tapahtuneesta löytyy. En enää pidä kaikkia asioita itsestäänselvyyksinä ja olen myös oppinut enemmän kuuntelemaan ja myötäelämään muiden vaikeuksissa.

____________________________________________________________________________________________________